West Pride deltar på Stockholm Pride!

Männsikor från West Pride står på Stockholms Centralstation och håller en West Pride-banderoll.

Vi är på plats!

Under fyra dagar kommer en delegation från West Pride att befinna sig på Stockholm Pride för att hämta inspiration till framtida festivaler och skapa ett större samarbete inför EuroPride 2018 Stockholm Göteborg.

Hittills har West Pride tillsammans med Göteborgs stads hbtq-råd anordnat ett samtal om Göteborgs väg framåt gällande hbtq-frågor. Självklart diskuterades även där nästa års EuroPride. 

– På EuroPride 2018 Stockholm Göteborg ska alla kunna hitta något som speglar en eller stärker en, sa EuroPride koordinator Alex Snäckerström under samtalet.

 

 

West Pride i Madrid - hämtar hem värdskap för EuroPride

Bild där personer från Stockholm Pride går i Gay-området Chueca.

West Pride och Stockholm Pride deltar denna vecka i WorldPride i Madrid för att hämta hem värdskapet för EuroPride 2018. 

Mer officiellt än så här blir det inte: På söndag tar West Pride och Stockholm Pride emot värdskapet för EuroPride 2018 genom en överlämning från Juan Carlos, president of WorldPride Madrid.

”Det ska bli spännande att äntligen hämta hem värdskapet. Det här är en dag som vi har sett fram emot sedan vi skickade in ansökan om EuroPride 2018”, säger Rebecka Adin, verksamhetsledare West Pride.

Förutom att ta över det lapptäcke som symboliserar värdskapet representerar Stockholm Pride och West Pride EuroPride 2018 genom deltagande i samtalspanel, tält i Pride Park och mottagningar inom WorldPride organisationen, där bland annat representanter från Värdstaden, Interpride och EPOA också deltar.

 

 

West Pride in Madrid - Receives hostility for EuroPride

 

West Pride and Stockholm Pride are this week attending WorldPride in Madrid to bring home the hosting of EuroPride 2018.

More officially than this can not be: This Sunday, West Pride and Stockholm Pride accept the hostility of EuroPride 2018 from Juan Carlos, President of WorldPride Madrid.

"It will be exciting to finally retrieve the hosting. This is a day we have been looking forward to since we submitted an application for EuroPride 2018”, says Rebecka Adin, CEO West Pride.

Besides taking over the patchwork symbolizing the hosting are Stockholm Pride and West Pride representing EuroPride 2018 through participation in a call panel, a Pride Park tent and WorldPride organization representatives, including representatives from the Host City, Interpride and EPOA.

Ja till könsneutrala äktenskap

En regnbågsbild där det står "Grattis Tyskland!"

Det var i den sista sessionen innan sommaruppehållet som den tyska förbundsdagen sa ja till könsneutrala äktenskap. 

393 röster var för samkönade äktenskap - och 226 emot, däribland Angela Merkel, Förbundskansler. Det var dock Angela Merkel själv som öppnade för möjligheten till omröstningen.

Glad sommar och grattis Tyskland! 

Frågor och svar om EuroPride 2018

En bild på en prideflagga med Göteborg i bakgrunden.

Vad är EuroPride?

EuroPride är ett årligt återkommande arrangemang, där en Pridefestival i Europa får rätten att använda titeln EuroPride. EuroPride är ett internationellt arrangemang som lockar besökare från hela Europa.

När är EuroPride 2018?

EuroPride 2018 Stockholm Göteborg äger rum 27 juli – 19 augusti 2018. Festivalen startar i Stockholm 27:e juli och pågår fram till den 5:e augusti. Efter det flyttas hela festivalen till Göteborg där den pågår från 14:e augusti till 19:e augusti. EuroPride Parade kommer att äga rum i Göteborg.

Varför vill West Pride och Stockholm Pride anordna EuroPride?

Under EuroPride 2018 anordnas arrangemanget gemensamt mellan de två festivalerna Stockholm Pride och West Pride. Genom ett gemensamt värdskap för EuroPride vill de två festivalerna utmana EuroPride-konceptet och skapa en glädjefest som sträcker sig över tre veckor. Målet är också att binda ihop Sveriges två största städer, Stockholm och Göteborg.

Vad är eventets slogan?

”Two cities, one country - for a united Europe, open to the world”

Vad bidrar EuroPride till?

Genom att vara värd för EuroPride uppstår ett större intresse kring hbtq-rättigheter i värdlandet. Många internationella journalister bidrar till att granska hur rättigheterna ser ut i landet som är värd. Det kan i sin tur skapa forum för politisk påverkan. I år sammanfaller denna utökade journalistiska bevakning med att det är valår, vilket kan sätta tonen för en ökad diskussion som sätter hbtq-personers rättigheter i större politiskt ljus.

Varför är festivalen i augusti i stället för i juni nästa år?

Festivalen kommer att arrangeras i samband med Göteborgs kulturkalas, som också kommer att kläs i regnbågsfärger. Genom att EuroPride i Göteborg sammanfaller med Göteborgs kulturkalas ges möjligheten att göra festivalen större och för fler personer. 

Hur länge har EuroPride funnits?

1992 anordnades första EuroPride i London.

Hur uppkom EuroPride?

Det organiserades många olika pridefestivaler i världen, som var inspirerade av Stonewall. I samband med att priderörelsen växte startades samlingsorganisationen EPOA (European Pride Organisers Assosiation) för internationell solidaritet. EPOA startade ett större arrangemang som skulle lyfta hbtq-frågor internationellt. Detta är EuroPride.

Vilka får komma på EuroPride?

Alla som står upp för- eller har behov av hbtq-rättigheter.

Vad är skillnaden mellan EuroPride och West Pride?

Festivalen blir större och får ett mer internationellt fokus. Göteborg kommer under veckan att ha många internationella gäster på besök. Under EuroPride vilar West Pride ett år, för att komma tillbaka 2019.

Vad är speciellt med EuroPride 2018?

För första gången i EuroPrides historia anordnas festivalen av två värdstäder. Stockholm Pride och West Pride vill utmana EuroPride-konceptet och bidra till att skapa gränsöverskridande samarbeten som gynnar hbtq-personer i stort.

En enkelspårig utredning om surrogatmödraskap

Två personer sitter i en hörsal och pratar bakom en prideflagga.
Foto: Stella Hagström

Liberalerna Göteborg anordnar en paneldebatt med frågestund om surrogatmödraskap. Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L) och Hans Linde, förbundsordförande för RFSU är närvarande för att diskutera.

Barbro inleder med en historisk överblick med början år 1985, året då hon för första gången kom i kontakt med konceptet av surrogatmödrar, eller “värdmödrar” som hon föredrar då “surrogat” används för att beskriva

sekundära varor under hennes uppväxt. Hon berättar om sin spontana reaktion till surrogatmödraskap - att hon upplevde att adoption lät som en bättre lösning - och hur hon sedan dess ändrat sin uppfattning och att hon nu har en väldigt positiv syn till det. Hon betonar även att det viktigaste i sådana här situationer är självklart vad som är barnets bästa, då denne inte valt att födas in i situationen.

Hans har en lite annorlunda syn då han lägger fram RFSUs ställning, men påpekar även att ofrivillig barnlöshet är ett stort problem i Sverige och att det är något som måste jobbas med. Han håller även med om att barnens bästa är fokus i frågan, men lyfter även frågan om kvinnor och flickors rättigheter till sina egna kroppar, att ingen bör känna sig tvingad till att genomgå en surrogatgraviditet och att exploatering av kvinnokroppar måste förhindras.

Han tar även upp att det största hindret i dagsläget ligger inte i juridiken och det praktiska kring surrogatmödraskap; kvinnans rätt till abort även under en surrogatgraviditet, rätten att ändra sig, att vilja behålla barnet eller säkerhet så inte de blivande föräldrarna ångrar sig under pågående graviditet, något som Barbro håller med om.

Panelen avslutas med en frågestund där publiken får fråga frågor och Hans passar på att påpeka att trots att surrogatmödraskap är ett omstritt område inom svensk politik, så kan vi inte förbise att det idag finns ett hundratal barn i Sverige som är födda genom surrogatmödrar och att dessa inte får komma i kläm när debatt kring frågan förs. 

Text: Matthew Engström Lundberg

En berättelse om psykisk ohälsa

En person står framför en mikrofon med en gitarr.
Foto: Stella Hagström

Med hjälp av musiken tog sig Siri Holm ur sitt destruktiva beteende. Nu föreläser hon om psykisk ohälsa för att hjälpa andra.

Siri Holm är en sådan person som tjuvlyssnar, berättar hon. Därför hörde hon en gång ett samtal mellan två personer på ett café, ett samtal som innehöll fördomar om kvinnor och psykisk ohälsa. Detta gjorde henne så pass upprörd att hon välte ett bord och stormade ut från caféet.

Reaktionen var kanske inte det bästa sättet att hantera fördomar på, insåg hon senare. Vad kunde hon göra istället? Jo, hon kunde föreläsa. Av den anledningen står hon nu inför West Prides besökare och berättar om sina erfarenheter av psykisk ohälsa.

Siri Holm berättar om sin pappa. En lynnig person som lätt blev arg över saker Siri inte alltid förstod. I affären var hon alltid tvungen att köpa rätt kaffe och i skolan var hon tvungen att passa in – annars kunde pappan få utbrott. Eftersom familjen utifrån såg bra ut blev Siri övertygad om att det var henne själv det var fel på.

När hon var 13 år började hon skära sig. När hon var 15-16 år började hon få panikångest. Först när hon kom till gymnasiet uppmärksammades hennes mående. En lärare frågade hur Siri mådde och en kompis uppmanade henne att kontakta en kurator.

Det var då det började vända. Hemifrån hade hon fått höra att hon inte kunde syssla med musik, att hon sjöng falskt. Nu fick hon rådet att skriva färdigt sina låtar och när hon väl spelade en fick hon höra att hon ”inte behöver bli musiker” för att hon ”redan är det”. Nu för tiden jobbar hon som både föreläsare och musiker.

Text: Jennifer Ek Peter 

Mariette på stora scen

Mariette står på en scen med en gitarr och sjunger.
Foto: Daniel Castro

Sista dagen lider mot sitt slut. Regnet öser ned, men trots det har några tappra besökare tagit sig till Regnbågsparken. På scen står Mariette Hansson, känd från att bland annat ha medverkat i både Idol och Melodifestivalen.

Kanske beror det på att West Pride snart är över för i år, kanske beror det på det Göteborgstypiska vädret, stämningen i parken är dämpad. Dämpad, men inte sömnig för den delen. Snarare stämningsfullt. Mariette har en röst som klarar av att växla mellan både lugnare och mer fartfyllda toner. Tillsammans med stämmor, syntar och trummor, framför hon glatt sina låtar. Vi får höra A Million Years och mot slutet av spelningen börjar hon sjunga en låt vars stämmor för tankarna till sångerskan Imogen Heap, fast i snabbare tempo.

Mariette påpekar det dåliga vädret och tackar sin publik för att de ändå står kvar. Jag hade inte velat ha det på något annat sätt. Mariettes mjuka röst och röken från rökmaskinen genom det lila scenljuset blandas med regnet, ut över täcket av paraplyer i regnbågsfärgerna. Det ger en känsla av ett slags gemenskap. Som det ska vara.

Text: Sun Nordberg