Stormöte 5 oktober

Foto: Ambjörn Thorhard

Stormöte på Riksarkivet • 5 oktober
På Stormötet presenterar vi årets Rapport och berättar om vad vi kommer fokusera på till festivalen 2017. Kom gärna med idéer om vad du tycker att vi ska ta med oss från årets festval. 

Stormötet hålls kl. 17.30-19.30 på Riksarkivet, i lokalen Hörsalen. Adress: Arkivgatan 9, 411 34 Göteborg.
 

West Pride sörjer Kaj Heino

West Pride sörjer Kaj Heino ❤️
Mångårig styrelseledamot i West Prides styrelse och senast sammankallande i valberedningen. Vi kommer att minnas vår vän Kaj med värme och hans långa kamp för våra rättigheter. Som hbtq-aktivist har Kaj varit betydelsefull och bidragit mycket till vår gemensamma kamp om allas lika värde och rättigheter. Vi kommer att sakna hans genuina kunskaper och engagemang.

All kärlek och styrka till Kajs nära och kära  ❤️

West Prides styrelse och kansli

Utbildning med West Pride!

Bild på personer som sitter vid datorer och samtalar med varandra.
Fotograf Ola Gustafsson

Visste du att West Pride arbetar med utbildning året om? 

Framförallt är West Pride under hösten ute i skolor och på arbetsplatser för att stärka och stödja mångfaldsarbeten med våra hbtq-utbildningar. Dessutom har vi precis sammanställt höstterminens guide för normkritiska museilektioner. Allt om utbildningsverksamheten hittar du på ›› westpride.se/utbildning

 

Wiktoria

Kl 20:30 intog Wiktoria stora scenen med storm i Regnbågsparken. Jättemycket folk, jättehärlig stämning, hopp och dans och folk sjöng med!

 

Bild: Ola Gustafsson

Dykes on sperkbikes - En standup-show av Pernilla Hammargren

Stand-up showen Dykes on Sparkbikes av och med Pernilla Hammargren framfördes igår klockan halv åtta på Artisten. Showen är ett sprakande spektakel från början till slut. Pernilla rullar in på en sparkcykel viftandes med en regnbågsflagga till Icona Pop's "I don't care" så den stela isen som ibland kan uppstå i början av en show är ju lätt bruten redan där.

 

 

Den kör bland annat skämt om sin mentala ohälsa, att vara lesbisk och sin alternativa uppväxt som barn till hippie-föräldrar i kollektiv. Detta gör den varvat med en och annan briljant ordvits. Publiken hålls engerad hela tiden och igenkänningsfaktorn i det Pernilla pratar om är stor.

“Det känns som det gick bra! West Pride är grymt! Jag älskar West Pride.” säger den efter showen. “Det kändes som jag var där uppe i tjugo minuter men tydligen var det femtio”

 

Bild: Lövsén

Text: Janina Andersson Stridh

 

Separatismens möjligheter

"Separatistiska rum handlar i grund och botten om trygghet. De är identitetsskapande platser där alla har samma förståelse. Det är en plats utan normer där en kan känna tillhörighet." - Minna Önner Angleflod

 

Bild: Lövsén

Text: Janina Andersson Stridh
 

Kropp och kåthet

Det är lördag eftermiddag, och i ett rum på Artisten håller RFSU-informatören Isabel sexualundervisning på lätt svenska.

Isabel skriver upp orden "kärlek" och "sex" på tavlan längst fram. Publiken får fundera en stund över vad de tänker på när de hör de orden, och Isabel skriver sedan upp det också. Isabel frågar till exempel vad det finns för andra ord för sex och könsorgan, och vilka en brukar använda i olika sammanhang.

Avslutningsvis görs två övningar, den ena handlar om samtycke. Isabel kallar den för "handdans". Alla får ställa sig mitt emot någon, och medan de tittar varandra i ögonen ska de följa varandras handrörelser. Isabel frågar om det finns någon likhet med sex. En person i publiken säger att en märker om den andra personen följer efter i handrörelsen.
"Om den andra personen inte är med, känns det fel." 
Den andra övningen handlar om ja- och nejsignaler. Dessa kan ge en ledtråd om den andra personen vill/inte vill hångla eller ha sex, till exempel.

William Appelqvist säger efteråt att föredraget var bra, men att han inte lärde sig så mycket nytt. William säger att han mest lärde sig att och hur RFSU arbetar i skolor. Saker som samtycke, signaler och sexuella läggningar tycker William inte togs upp tillräckligt, om ens alls, under sin skoltid.

RFSU önskar att skolorna höll i sexualundervisningen själva, men vet att den är bristfällig på många ställen. Isabel ser att det är otroligt viktigt att informera om kropp och kön, att lust och kåthet sitter i hjärnan, och om samtycke. Att undervisningen hålls på lätt svenska är för att RFSU vet att det finns ett behov av det. Materialet är dock inte annorlunda, berättar Isabel. Däremot är det mer fokus på språket.

 

Bild: Hampus Haara 

Text: Louise Berglund