En berättelse om psykisk ohälsa

Med hjälp av musiken tog sig Siri Holm ur sitt destruktiva beteende. Nu föreläser hon om psykisk ohälsa för att hjälpa andra.

Siri Holm är en sådan person som tjuvlyssnar, berättar hon. Därför hörde hon en gång ett samtal mellan två personer på ett café, ett samtal som innehöll fördomar om kvinnor och psykisk ohälsa. Detta gjorde henne så pass upprörd att hon välte ett bord och stormade ut från caféet.

Reaktionen var kanske inte det bästa sättet att hantera fördomar på, insåg hon senare. Vad kunde hon göra istället? Jo, hon kunde föreläsa. Av den anledningen står hon nu inför West Prides besökare och berättar om sina erfarenheter av psykisk ohälsa.

Siri Holm berättar om sin pappa. En lynnig person som lätt blev arg över saker Siri inte alltid förstod. I affären var hon alltid tvungen att köpa rätt kaffe och i skolan var hon tvungen att passa in – annars kunde pappan få utbrott. Eftersom familjen utifrån såg bra ut blev Siri övertygad om att det var henne själv det var fel på.

När hon var 13 år började hon skära sig. När hon var 15-16 år började hon få panikångest. Först när hon kom till gymnasiet uppmärksammades hennes mående. En lärare frågade hur Siri mådde och en kompis uppmanade henne att kontakta en kurator.

Det var då det började vända. Hemifrån hade hon fått höra att hon inte kunde syssla med musik, att hon sjöng falskt. Nu fick hon rådet att skriva färdigt sina låtar och när hon väl spelade en fick hon höra att hon ”inte behöver bli musiker” för att hon ”redan är det”. Nu för tiden jobbar hon som både föreläsare och musiker.

Text: Jennifer Ek Peter