Kung Kristina Alexander

Om en drottning som egentligen var kung. Om rätten till sitt eget liv, om uppbrott, förvandling och identitet.

 

I maj gästar hyllade Kung Kristina Alexander Göteborgs Stadsteater. I rollen som Kristina ser vi Aleksa Lundberg. Elisabeth Ohlson Wallin regisserar och genom hennes kameralins får vi samtidigt ta del av nutida transpersoners kamp och liv. Spelas 18, 19, 20 och 21 maj på Studion.

Aleksa Lundberg och Elisabeth Ohlson Wallin har tillsammans skrivit Kung Kristina Alexander som hade premiär på Strindbergs Intima Teater i Stockholm den 1 mars i år.

Det handlar om drottningen som egentligen var kung. Det handlar om rätten till sitt eget liv. Ämnet rör sig kring uppbrott, förvandling och identitet. Intima teatern speglar en annan verklighet än den gängse. Vi bjuder på ett visuellt sceniskt verk.

Vi möter Kung Kristina Alexander i Aleksa Lundbergs gestalt på scenen. Genom Elisabeth Ohlson Wallins kameralins får vi ta del av nutida transpersoners kamp och liv. Film och foto möter teater. Barock möter nutid. August Strindberg bidrar med Kristinatexter liksom Kung Kristina Alexander själv.

Elisabeth Ohlson Wallin är uppmärksammad svensk fotograf som slog igenom med utställningen Ecce Homo 1998 i Uppsala domkyrka. Kyrkan bombhotades och Elisabeth provocerade, precis som Kristina, påven och samtiden. Utställningen blev 1900-talets mest omdiskuterade. Den turnerade sedan i Sverige och Europa under flera år. Med Kung Kristina Alexander debuterar Elisabeth Ohlson Wallin som regissör.

Aleksa Lundberg är den första utbildade skådespelaren med transbakgrund i Sverige. Även hon har mångårig erfarenhet av homo- och transaktivism och i ett flertal uppmärksammade produktioner har hon använt sina erfarenheter. Under hösten 2016 turnerade hon med sin egna pjäs Flytta på er – jag ska bli fri.

Pris: 250 kr
Biljetter: http://www.stadsteatern.goteborg.se/pa-scen/2016-2017/kung-kristina-alexander/

Datum

18 maj 19.0020.30
Programnummer:
#368
19 maj 19.0020.30
Programnummer:
#368
20 maj 19.0020.30
Programnummer:
#368
21 maj 15.0016.30
Programnummer:
#368
Lokalens tillgänglighet:
Tillgänglig for rullstol/permobil. Har stortoalett och hörslinga.
Arrangör: Göteborgs Stadsteater
Adress: Göteborgs Stadsteater, Götaplatsen 4