Paradstart på Heden

English further down--

 

Som en försiktig symfoni startar paraden. Som de första tonerna syns den galne hattmakaren från Alice i Underlandet gå förbi. Var är kaninen och Alice? Hattmakaren skyndar vidare och försvinner i bakom gula västar och polishästar. Många frågor ställs – ”Var finns Klubb Greta?”, ”Finns det flera nyckelband?”, ”Var skall vår bil stå?”, ”Var står X?”

 

Men där mitt i vimlet hittar jag den vita kaninen och Alice. Ingen av dem är längre i Underlandet utan deltar tillsammans med sambaskolan Abunda.

Strövar vidare mellan prästkragar, pirater, poliser, folkdansare, ballonger och fjädrar. Utan att jag riktigt förstår hur det gick till så står jag plötsligt framför ”Batteria Malmö”. Någon börjar prata i högtalaren, men för mig låter det; Bom-bom,”120”, bom-bom, ”regionen”, bom-bom, ”kommunen”, bom-bom, ”först i paraden”. Tanken slår mig att jag borde gå bort från trummorna för att lyssna på detta superviktiga meddelande, så jag drar mig bort mot scenen där de ropar upp turordningen i tåget. Är det bara jag som inbillar mig eller fick transammans det största jublet?

Jag är en liten, liten del av ett mycket stort människohav. Så är det som om vädergudarna hjälper till, fanorna sträcks och folkmassan sätts i rörelse. Förbi mig kommer fiffiga frisyrer, fluffiga vingar, paljettprydda personer, scouter, såpbubblor, men på tok för lite trummor. Nej, stopp där kommer Göta Lejon och Göteborgskapellet och jag inser att jag ändrar mig. Hör kyrkklockor är det från S:t Jakobs kyrka? Hör jag rätt? Hinner inte fundera på det mer för Kiriaka kommer med sin rytmiska musik. Till och med en man i mörk kostym dansar med i paraden från Heden i riktning mot Götaplatsen.

 

English:

 

 

The parade starts like a careful symphony. The first notes are that the Mad Hatter from Alice in Wonderland walks past. Where’s the rabbit and Alice. The Hatter hurries along and disappears among reflex-vests and police horses. A lot of questions are asked - “Where is club Greta?” “Are there more lanyards?” “Where is our car supposed to be?” “Where is X?”

 

In the middle of the crowd  I spot the white rabbit and Alice. None of them are in Wonderland but are part of the samba dance-school Abunda.

I wander on among daisies, pirates, police, folk dancers, balloons and feathers. Without really knowing how I end up in front of “Batteria Malmö”. Someone starts saying something in the loud speakers but I only hear “Boom-boom! 120... Boom-Boom! The region...Boom-Boom! The county… Boom-Boom! First in the parade…” I realise that I should walk away from the drums to listen to this important message, so I move towards the stage where they’re calling out the parade order.

I’m a small, small part of a sea of people. And it is as if the weather wanted to help, banners are raised and people start moving. I get passed by funny hairdo’s, fluffy wings, sequin-dressed people, scouts, bubbles and not enough drums. But hold on! Here comes Göta Lejon and Göteborgskapellet and I realise that I change my mind.

I hear church bells, are they from S:t Jacob’s church? Am I hearing right? I don’t have time to think about it more because Kiriaka come along with their rythmic music. A man in a dark suit dances along with the parade from Heden towards Götaplatsen.

Text: Irene Buro