Bli volontär under West Pride 2019

Anmäl dig nu på https://volontar.westpride.se

Som volontär är du ovärderlig. 

Utan engagerade volontärer skulle festivalen inte fungera.

Som tack för din insats får du värdefulla erfarenheter, 
fantastiska upplevelser och mycket annat. 

Nedan kan du läsa vad det innebär att jobba som volontär 
inom våra olika områden.

Om du har frågor om volontärarbetet på West Pride kan du vända dig till vår volontärsamordning på volontar@westpride.se

 

for any questions in english, please contact us at volontar@westpride.se
 

Vanliga frågor och svar

Jag har anmält mig, men ännu inte blivid kontaktad. Varför?
Vi har minst två veckors behandlingstid av alla anmälningar. 
Efter att du sedan fått svar om din placering kan det ta ytterligare några dagar innan du blir kontaktad av den som ska vara din platschef under festivalen.

Vad krävs för att jag ska få vara volontär på West Pride?
Att du fyllt 15 år och ställer dig bakom festivalens värdegrund.

West Pride har nolltolerans mot alla former av trakasserier och kränkande behandling. Som en del i vårt arbete med att säkerställa detta måste alla som jobbar med West Pride lämna in ett belastningsregisterutdrag.

Du ska begära ut: Registerutdrag för arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg. PM44214. Utdraget får vara max ett år gammalt och ska ha lämnats in till oss senast 1 augusti. OBS är två veckors handläggningstid hos polisen på utdragen så beställ det i god tid. 

Hur mycket behöver jag jobba?
Du behöver jobba minst 18 timmar (2-3 arbetspass) ELLER under hela paraden (heldag) för att få de presenter och överraskningar vi ger våra volontärer. Många vill jobba så mycket som bara är möjligt och det går också bra!

Hur långa är arbetspassen?
Det varierar lite mellan arbetsområden och beror dessutom på antal anmälda volontärer men passen brukar vara ca 4-6 timmar. Många jobbar också dubbla pass för att det är så kul!

Vad får jag för att jag jobbar som volontär?
Förutom värdefulla erfarenheter och massa nya kompisar får du en goodiebag med presenter som vi just nu jobbar hårt för att skramla ihop. Du har också möjlighet att få ett arbetsintyg som du kan använda när du söker jobb i framtiden. Dessutom får du ett gratis medlemskap i festivalföreningen.

Är jag försäkrad under mina arbetspass?
Ja, du är försäkrad genom vår volontärsförsäkring, all information om försäkringen hittar du här!

Vilka dagar är festivalen 2018?
Infocentrum öppnar redan den 6:e augusti och festivaldagarna är 14-19 augusti. Som parkvolontär kan du också få vara med i etablering och avetablering vilket sker dagarna innan och efter festivalen.

Om jag varit volontär tidigare, behöver jag gå utbildningen ändå?
Ja. Dels för att utbildningen förändras något från år till år, och dels för att det är viktigt att du får träffa de personer du ska arbeta tillsammans med.

När är utbildningsdagarna?
En är slutet av maj och en i juni – datum kommer!

Kan jag få jobba tillsammans med min kompis?
Om du i god tid meddelar ett sådant önskemål till volontar@westpride.se så är det sällan ett problem att lösa.

När får jag mitt schema?
Schemat får du efter utbildningarna. Har du behov av att veta dina arbetstider innan dess så kontakta din platschef eller volontar@westpride.se så gör vi allt för att schemalägga dig tidigt.

Kan jag få hjälp med boende i Göteborg under festivalen?
West Pride står inte för boende under festivalen, men om du inte kan lösa boende på egen hand och reser långväga så kontakta oss på volontar@westpride.se så kan vi försöka hjälpa dig. 

Om jag är under 18, behöver jag vårdnadsgivares godkännande för att få arbeta?
Har du inte fyllt 18 år när festivalen äger rum måste vi ha godkännande från vårdnadsgivare.

Inom dessa områden söker vi volontärer:

Pride House
I Pride House finns alla seminarier, föreläsningar, debatter, filmvisningar, teaterföreställningar, konstutställningar med flera samlade. Uppdraget går ut på att vara kontaktperson för de som ska delta med olika programpunkter under festivalen. Du visar dem till rätta och tillhandahåller med utrustning som de kan behöva. Du ser till att besökarna till de olika programpunkterna känner sig välkomna och sedda. Du skapar skön stämning och trivsel.

Pride Park
Pride parken kommer återigen ligga i Bältespännarparken. Inför parkens öppnande hjälper du till att bygga upp festivalområdet så att det är redo när utställarna ska installeras. När parken är öppen hjälper du till att lotsa besökare eller hjälpa till bakom scen inför ett framträdande. Som volontär i Pride Park ingår också att underlätta för våra utställare och att medverka till att avetableringen efter festivalen går så smidigt som möjligt.

Infocentrum
Som volontär i Infocentrum​ arbetar du mycket med att träffa besökare och andra nyfikna. Du svarar på frågor, guidar i utbudet och hjälper besökare att hitta rätt, oavsett om det är i Nordstan eller till aktiviteter på annat håll. Du kan programmet utan och innan och rekommenderar gärna programpunkter till besökarna.

Prideredaktionen
Gillar du att skriva, fota, filma eller kanske jobba med webben och sociala medier? Då är det Prideredaktionen du ska jobba med. Redaktionen är aktiv under hela festivalen och levererar material till vår hemsida så att de som inte kan vara på plats kan följa vad som händer. Du får gå på programpunkter och skriva referat, göra intervjuer, fotografera under paraden, korrekturläsa texter och mycket annat.

Säkerhet
Som volontär inom säkerhet ingår du i ett säkerhetsteam där vi jobbar i par under festivalen. Vi patrullerar runt i området och ser till så att alla besökare ska känna sig trygga. Du tillhandahåller lättare sjukvårdsutrustning och hjälper till med enklare omplåstring.

Logistik och Sambandscentralen
Som volontär för Logistik och Sambanscentralen ingår du i ett team som bistår alla verksamhetsområden under festivalen. Du är delaktig framför allt i etablering och avetablering av festivalen. Du ser till så att alla verksamhetsområden har det material som behövs. Vi ser gärna att du har körkort eftersom de flesta leveranser sker med bil. Som volontär för logistik och sambandscentral är du en stor del av festivalen och får träffa många av dem som arbetar med EuroPride. 

Volontärsamordningen
Detta är inte en eller flera platser som de flesta andra områden är. Volontärsamordningen ska finnas till för alla volontärer som jobbar under festivalen och se till så att alla har det bra och vet vad de ska göra. Inför detta behövs en del planering. Till exempel beställa t-shirtar, fixa roliga goodiebags, hålla kontakt med volontärerna innan, informera om utbildningsdag, ordna med mysigt volontärshäng och peppa så många som möjligt att vara med och jobba som volontär för West Pride! 

West Pride Ung
Som volontär i West Pride Ung bemannar du West Pride Ung:s tält så att det alltid finns några där att ta emot besökare och ställa frågor till om vad som händer på Ung-delen. Du hjälper också till under Ung:s programpunkter som är i tältet och har extra koll på West Pride Ung-delarna. Du bör som volontär tillhöra West Pride Ung:s målgrupp (unga hbtq-personer eller allierade 12-25 år). Under paraden är det även tänkt att West Pride Ung skall ha sitt eget flak. På flaket kommer flakvärdar behövas – personer som ser till så att säkerheten efterföljs, har koll på vatten och kommunicerar med chauffören.

Pride Parade 15 juni
Vi behöver dig som volontär för att göra Pride Parade till en magnifik avslutning på West Pride. Vi kommer behöva paradvakter som arbetar med att gå i paraden och vägleda de organisationer som är med, 
dirigera trafik, se till att paraden följer den vägen den ska och att finnas där när eventuella olyckor inträffar. 
Även innan paraden är du till stor hjälp med att forma uppställningen som sedan ska hållas under hela paraden. 
Men den absolut viktigaste uppgiften – se till att alla mår bra!

Anmäl dig nu på https://volontar.westpride.se